9 Indoor activiteiten

Gepubliceerd op 27 juli 2018 18:46

Bij regen is binnenblijven vaak het fijnst. Maar wat ga je dan de hele dag doen behalve TV kijken of op de tablet? Kleintjes hebben immers nog niet het geduld en vaardigheden om 2 uur lang uitgebreid te knutselen of een toneelstukje op te voeren. Vandaar een aantal tips je kind te vermaken met verschillende activiteiten.

1. KLEUREN
Ok, baby’s en dreumesen kunnen nog niet echt kleuren, en wellicht vinden ze het maar 2 minuten leuk. Maar toch is het hartstikke leuk om ze kennis te laten maken met stiften, kleurboeken en hun eigen creativiteit. Oma zal de allereerste tekening in ieder geval vol trots ophangen. Er zijn speciale babystiften die makkelijk afwasbaar zijn en mondbestendig. Zet je baby in of op een stoeltje, plak een blad/kleurplaat vast op de tafel en kleuren maar. Voor een dreumes of peuter zijn er bij de Action leuke goedkope kleurboeken te koop, waar ze lekker in kunnen krassen. Mijn zoontje van 2 pakt nu zelf al een kleurboek uit de kast (favoriet is met robots), een bakje met stiften en vermaakt zich soms al wel 5 minuten. Ook is het een goede manier om de namen van de verschillende kleuren te leren. Natuurlijk is het ook leuk om samen te kleuren.

2. VINGERVERF
Vingerverven is ook een goede optie, alleen geeft het vaak wat meer gesmeer. Bij baby’s kun je wat op handjes / voetjes smeren om afdrukjes mee te maken. Of een klodder op een vastgeplakt papier en lekker laten smeren (i.p.v. verf kun je ook scheerschuim met water op een dienblad gebruiken, dit smeert net zo lekker). Voor een dreumes of peuter kan dit ook, maar wat ook leuk is om een plastic tafelkleed op de grond te leggen met wat blaadjes, wat verf in een eierdoos, en ze lekker later smeren (TIP: doe ze de kleren uit en leg wat natte doeken klaar).

3. MUZIEK
Al in de buik zijn baby’s gefascineerd door muziek. En wat is er nu leuker dan zingen, dansen en muziek maken als kind? Samen liedjes zingen, youtube filmpjes beluisteren en zelf muziek maken zijn hier is dan ook een populaire bezigheid. Ook zijn er leuke muziekinstrumenten voor weinig, denk aan een rammelaar, sambabal, keyboard, trommeltje of tamboerijn. Maar je kunt t ook zelf maken door een beetje zand of knikkers in een fles (of potje babyvoeding) te doen, met een pollepel op pannen/blikken/bekers slaan (of flessen met verschillende water om toonhoogtes af te wisselen), belletjes aan een lepel of afwasborstel vastmaken of twee lepels met de uiteinden aan elkaar plakken en klepperen maar.

4. WC-ROLLEN
Met WC-papier rollen is er ontzettend veel te knutselen, ook voor de hele kleintjes. Mijn oudste zoon gebruikt de rollen als tunnel voor kleine autootjes. Door ze liggend op elkaar te stapelen (in een doos of kratje) of naast elkaar te leggen, kunnen ze ook als parkeerplaats voor autootjes gebruikt worden. Of een muziekinstrument maken door ze te vullen kraaltjes of zand en de uiteinden goed dichtmaken met bijvoorbeeld een plasticzakje. Voor peuters is het leuk om ze in te kleuren / versieren en er een leuke dier/auto/stiftenbakje van te knutselen. Een baby neemt genoegen door het simpelweg als verrekijker te gebruiken of megafoon (wel oppassen dat ie het niet opeet).

5. BALLON
De meeste baby’s vinden ballonnen geweldig en kunnen zich hier ‘lang’ mee vermaken. Door ze met een draadje aan arm of been vast te maken, of zelf in de lucht te gooien, vermaken ze zich prima. Mijn jongens vinden het leuk wanneer ik tijdens het stofzuigen de ballon boven de stofzuiger hang, waardoor de ballon blijft zweven. Zo kun jij stofzuigen, de baby kan leren kruipen en je peuter kan zijn energie kwijt door ‘m te vangen 😉.

6. DOZEN
Een doos is een object waar je als kind alle kanten mee op kunt. Je kunt erin gaan zitten en je laten rond chauffeuren door papa of mama, eronder gaan zitten en kiekeboe spelen, je speelgoed in en uit doen, ‘oude spullen’ van papa en mama uitzoeken, stapelen om er een huis/hut/kasteel van maken. Wat ook leuk is om te doen is er zelf een blokkendoos van maken door een aantal gaten van verschillende vormen (bepaald speelgoed bijvoorbeeld) in te maken. Met wat oudere, creatieve kindjes kun je dozen ook gebruiken om mee te knutselen door er bijvoorbeeld een auto of robot van te maken.

7. VOERTUIGEN
Er is veel te koop voor kleine kinderen. Loopwagen, fietsjes, loopauto’s, tractors, stepjes en bolderwagentjes; dit zijn allemaal leuke voertuigen om je kind te leren lopen, fietsen en om spieren te trainen en evenwicht te leren houden. Maar voor de kleintjes ook om lekker te racen door de kamer, pakkertje te spelen (want zij zijn lekker snel), wedstrijdjes te houden en een manier om broertjes/zusjes te vervoeren wanneer er een (kiep)bak achter zit. Nieuw kunnen ze best prijzig zijn, maar er is op marktplaats (of zelfs de weggeefhoek) vaak genoeg te vinden.

8. MEEHELPEN
Wanneer kindjes kunnen lopen, vinden ze het vaak interessant om mee te helpen. Laat ze de stofzuigerslang vasthouden, met een nat doekje de keukenkastjes afnemen, de la reorganiseren, (samen) een lege emmer naar de kraan dragen. Zo zijn ze lekker bezig met jou, jij met hen en krijg je toch nog iets gedaan (maar verwacht er niet teveel van 😊).


9. FOTOSHOOT
Niet ieder kind is dol op de camera, maar actiefoto's word je als ouder ook heel blij van. Trek ze gekke kleren aan, zet een tent op, schmink, maak van Duplo de naam je kind, zet de glijbaan binnen en/of combineer alle bovenstaande tips om een toffe fotoshoot van en met je kind te maken. Laat ze (hoe klein ze ook zijn) selfies maken, en maak filmpjes. Onze jongens vinden het erg leuk om zichzelf op de camera te zien. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.