De natuur in met je kind

Gepubliceerd op 13 september 2018 10:30

Buitenactiviteiten vinden eigenlijk alle kinderen wel leuk. En wandelen in het bos is er daar een van. Lekker uitwaaien, tot rust komen en ontdekken.

 

Wij wonen vlakbij het bos, dus wij kunnen gelukkig vaak een wandelingetje maken in de natuur. De jongens vinden het altijd superleuk. Even lekker in de buggy zitten, rondkijken, de wind door hun haren, als het kan even lekker rennen. En nu de herfst begint te komen is het maar wat leuk om van alles te gaan zoeken.

 

Overal liggen eikels, kastanjes, beukennoten, hazelnoten, dennenappels en gekleurde bladeren. Als je geluk hebt, vindt je ook nog bramen en frambozen.


Onze oudste vraagt nu zelf steeds ’s avonds voor het slapen gaan om nog even eikels en kastanjes te gaan zoeken.


Onze jongste vindt het vanuit de buggy ook maar wat interessant. Vooral de kastanjes, die in een stekelige ‘hoes’ zitten. We komen dan ook iedere keer terug met ‘bossouvenirs’.


Het is ook fantastisch om te zien hoe veel oog voor detail peuters al hebben. De kleinste paddenstoelen en bloempjes worden opgemerkt.

 

Ook wandelen langs akkers en weilanden is erg leuk. Kinderen vinden koeien, paarden en schapen hartstikke leuk. En als je geluk hebt, komen ze ook nog naar je kinderen kijken.


Daarnaast is de mais net geoogst of wordt nu geoogst en dan ligt er altijd wel een verdwaalde maiskolf. Hier thuis ligt er ook een op de kast, die trots wordt gepresenteerd aan de visite. 

 

Naast het verzamelen van allerlei natuuritems, gebruik ik deze momenten ook om de jongens wat te leren over de natuur. Welke bomen er zijn, welke vogels en andere dieren, waar de noten vandaan komen en welke dieren ze opeten.


Dat brandnetels pijn doen en paddenstoelen niet aangeraakt mogen worden.


De prikkels van de braamstruiken heeft onze oudste zelf al aan den lijve ondervonden, en dat heeft meer indruk gemaakt dan ‘nee, niet in de sloot lopen’. Want zo’n gave kuil langs de kant is toch wel super interessant.

 

Wat ik zelf erg fijn vindt aan wandelen met de kinderen is hoe ontspannen jezelf en de kinderen terug komen. Het is een moment om echt samen te zijn, zonder afleiding van de social media, verkeer etc.


Mocht je niet dichtbij het bos wonen; in de tuin of een park is net zoveel te ontdekken. En wat ook leuk is (althans dat vind ik), is knutselen met alle 'bossouvenirs'.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.